Proces proizvodnje

SVI TEHNOLOŠKI PROCESI U PREDUZEĆU “BENNI PLUS” D.O.O. USKLAĐENI SU SISTEMIMA UPRAVLJANJA KVALITETOM PREMA ZAHTEVIMA STANDARDA ISO 22000: 2018, I PRINCIPIMA HACCP-A.
Na temeljima tradicije duge dve decenije, u kompaniji „Benni plus“ proizvode se i plasiraju na tržište kvalitetni bezalkoholni napici, sirupi i voćni nektari koji potrošačima pružaju osveženje i vitalnost tokom čitavog dana.

Proizvodni program preduzeća “Benni plus” je :

proizvodnja gaziranih osvežavajućih bezalkoholnih napitaka;
proizvodnja negaziranih osvežavajućih bezalkoholnih napitaka;
proizvodnja sirupa za spravljanje osvežavajućih bezalkoholnih napitaka;
proizvodnja voćnih sokova-nektara (kašastih, mutnih i bistrih);
proizvodnja osvežavajućih napitaka niske energetske vrednosti;
proizvodnja PET ambalaže.
Za proizvodnju napitaka i nektara koristimo vodu iz izvora “Studena”, koji se smatra jednim od najkvalitetnijih izvora u Evropi. Kvalitet i zdravstvenu ispravnost vode kontroliše “INSTITUT ZA ZAŠTITU ZDRAVLJA” u Nišu.

Voda prolazi određeni tretman koji se sastoji iz dekarbonizacije (omekšavanja) i dehlorisanje vode.

Sam tehnološki postupak odvija se kroz sledeće operacije:

priprema šećernog sirupa;
otakanje gotovog proizvoda.
Šećerni sirup se priprema u tzv. “sirupani” gde se šećer direktno rastapa i razbija tzv. “triblenderom” koji obezbeđuje cirkulaciju “belog sirupa” kroz usipni koš za šećer do tanka. U samom tanku se obezbeđuje dodatno mešanje sirupa motor-reduktorom. Beli sirup se zatim prepumpava u jedan od tri spremnika za gotov sirup preko grupe filtera za grubu i finu filtraciju. Istovremeno, dozir-pumpom se u struju belog sirupa injektuju odmerene količine konzervansa, aroma, vitamina, baza, emulzija i dr.

Gotov sirup se zatim šalje na flaširanje preko “PREMIX” uređaja, na jednu od dve linije za punjenje:

Linija za gazirane napitke sastoji se iz vazdušnog transportera boca, ispiračice boca, punjača i zatvaračice (monoblok), etiketirke, termo-tunela i rotopak-a (uvijanje palete u streč foliju). Sirup se preko “PREMIX” uređaja meša sa određenom količinom prethodno ohlađene dezaerisane i gazirane vode, a zatim se otače preko ventila punjača. Na ovoj liniji se toče i sirupi za spravljanje osvežavajućih bezalkoholnih napitaka.
Linija za negazirane napitke u svom sastavu, pored standardnih mašina (ispiračica, “PREMIX”, punjač, zatvaračica, etiketirka, termo-tunel, rotopak), ima i pločasti paster kojim se obezbeđuje trajnost naših proizvoda.
Posedujemo i liniju za pakovanje u doypack ambalaži, kako voćne nektare, tako i osvežavajuće napitke.
Kvalitet i zdravstvenu ispravnost naših proizvoda i sirovina kontroliše “JUGOINSPEKT” – Beograd i “INSTITUT ZA ZAŠTITU ZDRAVLJA” – Niš

Treba napomenuti da se PET ambalažom snabdevamo sa dve vlastite duvaljke.

Svi tehnološki procesi u preduzeću “BENNI PLUS” D.O.O. usklađeni su sistemima upravljanja kvalitetom prema zahtevima standarda ISO 22000: 2018, i principima HACCP-a.